Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2018 15:09 - Лунен камък – най-загадъчният минерал!
Автор: crystalart Категория: Изкуство   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.05.2018 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лунен камък представлява полупрозрачен синкаво-сребрист калцит.

Своето име този камък е получил заради сините или сребристо-бели отенъци, причината за които е ситната им слоеста структура. Иначе лунните камъни се наричат селенити.

Той се смята за най-почитания камък за поклонниците на луната. Лунните камъни могат да бъдат млечно-бели, лилави или осветени отвътре със златисто сияние. Случва се лунните камъни да имат звездоподобни нишки или ефекта „котешко око”, макар и такива екземпляри да се срещат рядко.

Лунният камък е разновидност на калиевия калцит ортоклаз, който иначе няма никакво отношение към Луната. Химическият състав на камъка е КАlSi3О8, това е алуминиев калиев силикат. Той кристализира в моноклинна симетрия. Ефектът на лунния камък могат да придобият плагиоклазите (олитоклаз-беломорит и албит), а също така ортоклаз. Оцветката обикновено е бяла, светло-сива или синкава.

Обработката във вида на накит изпъква променливите синкави цветове, напомнящи лунна светлина, което придава на камъка особена привлекателност. Кристалите са полупрозрачни. Блясъкът – копринен, стъклен.

Специфичният оптически ефект, наблюдаващ се в лунния камък, както и в други видове калцити с преливащи се цветове, се нарича шилеризация (от немското Schiller – преливащи цветове). Слабо луминисцира в рентгенови лъчи. Минералът образува прозрачни призматически или ламинирани кристали със синкаво-бяло, „лунно” блещукане по повърхността. Затова и лунният камък понякога се нарича „рибешко око”. Срещат се и кристали със светло-жълт цвят.


Той пази човека от вредното влияние на Луната. Специалистите предполагат, че изделията от лунен камък или просто късче от минерала, трябва да се носят близо до тялото за облекчаване на припадъци от епилепсия, предотвратяват неконтролируиме пристъпи на гняв, страхови паники и безсъние. Смята се, че този минерал влияе на работата на отделителната система. Той влияе добре на функцията на храносмилането и хипофизата, подобрява циркулацията на лимфите, облекчава раждането.

Лунният камък влияе и на сърдечната чакра.

Магически свойства

От отдавна отминали времена лунният камък се използва за привличане на любов. Хората, страдащи от самота, трябва да носят брошки с този минерал от лявата си страна. Камъкът не само привлича любов, но и пробужда тези високи чувства у своя собственик. Пръстен с лунен камък на лявата ръка коригира чувствата на човека, помага му да избягва конфликтите, снема стреса, прави го по-търпелив и милосърден. Пръстен на дясната ръка помага да се отпуснете напълно, пробужда фантазията и творческите пориви.

Специалистите твърдят, че медитацията с лунен камък помага да се разкрие подсъзнанието, а също така скритите способности и таланти.

Астролозите не препоръчват да се използва силата на лунния камък от зодии с огнен знак – овен, лъв, стрелец. Останалите знаци от зодиака могат да го ползват без проблем, няма противопоказания. Особено полезен е той за рака.

 

Талисмани и амулети


Камъкът се счита за носител на щастието и високо се цени в качеството си на подарък за влюбени, а също така способства за пробуждането на нежни чувства и дава възможност да се разгадава бъдещето. Това е камък на любовта и хармония с околната среда, лунният камък при много народи се е ценил по-скъпо от златото и се е считал за свещен.Лунният камък – това е талисман за хората с творчески професии; литератори, музиканти, художници. Той разкрива техните таланти, дарява вдъхновение, подбужда към творчески пориви.

Особена сила лунният камък придобива по време на пълнолуние. Неговото блестене възбужда у хората мечтателността, мекостта, нежността, сваля напрежението, отстранява гнева и излишната самоувереност.

Използване

Лунният камък е ювелирен камък. Този скъпоценен камък е бил любим още сто години назад в епохата „Art Nouveau” . френският ювелир Рене Лалик го използвал в своите изделия, които днес могат да бъдат видени само в музеи и частни колекции. При покупката на украшение с лунен камък, можете да се натъкнете на драстична разлика в цената. Цената се определя от интензивността на цвета, размерът и прозрачността на камъка.

Отличните сини лунни камъни имат невероятна триизмерна цветова дълбочина, различна при въртенето на камъка срещу светлината. Такива екземпляри се ценят високо от колекционерите – също така и заради тяхната рядкост – и съответно са много скъпи. Многоцветните индийски лунни камъни, по правило, са по-евтини, отколкото класическите сини лунни камъни, така че всеки може да си подбере лунен камък за себе си по свой вкус и бюджет.

Разновидности и цветове

Традиционният полупрозрачен лунен камък се среща най-често в нежните оттенъци на прасковата. Той бива също така син, сив, бял и даже черен.


В Южна Индия неотдавна бе открито местонахождение на лунен камък, имащ зеленикаво-златист отенък. Традиционни за адулара са свойствени преливащите се сини и сивкави отенъци. Ако блещукането се проявява в други цветове, освен синьото, този кристал се нарича „Дъгов лунен камък”. Подобни скъпоценни камъни се ценят по-високо, те са и по-редки. Също така към редките разновидности на адулара се отнасят камъните с ефекта „котешко око” и „звездните” камъни.Черният лунен камък се нарича още лабрадор, белият – адулар, жълтият селенит

Магическият лунен камък – значение, свойства

Всички навярно са чували за лунните камъни, чието друго име е адулар. Понякога го наричат също така рибешко око, аглаурит или пък бисерна слюда, но не всеки знае какви свойства обладава този камък. В следващите редове ще се опитаме да изясним тези неща.

Лунният камък представлява прозрачен или полупрозрачен камък с уникално лунно блещукане, в ювелирното производство често се използват синкавите и сивкаво-синкавите оттенъци на този камък. Натуралните екземпляри се отличават от имитациите с това, че сиянието на ментетата прелива под различните ъгли, при истинските камъни сиянието присъства само под определен ракурс. В природата все още се срещат и светло-жълтите отенъци на този камък, а също така се намират и редките със звезден отенък.

Могъществото на Луната е свързвано с безброй митове и легенди, магии и вълшебства, народни поверия и вярвания.


Нейната енергийна сила е един от основните символи в изработката на предмети и бижута още от Древността, на които са приписванинеобикновени възможности и свойства.

За Лунния камък са известни още наименованията вълче окорибешко око или воден опал.

Още в прастари времена шаманите са го вграждали в магическите си оръдия на труда и са го зареждали на силната лунна светлина.

Чрез тези предмети са успявали да провеждат различни лечения, да правятмагии и предсказания за бъдещето.

С нарастване на Луната са се правели множество любовни магии и именно затова още от Древността лунният камък е познат като камъкът на любовта.

Интересно за лунния камък

В Индия лунният камък се счита са носител на успеха и е бил свещен. Лунният камък се е ценял високо като подарък за любимия човек, тъй като се е считало, че е способен да пробужда нежни страсти и давал на любовниците възможност да узнават бъдещата си съдба. В гръцката митология бисерният лунен камък е бил свързван с легендарните герои. Северният крал на героите дал на света лунния камък, в който били заключени мистичните откровения и способности за виждане в бъдещето.

Маговете винаги са ценили високо тези свойства на лунния камък, но са се отнасяли към него с голямо внимание, тъй като камъкът е бил способен да погуби вълшебниците. А в историческите документи за халдеите, живеещи в Южна Месопотамия в Първо хилядолетие преди новата ера, се споменава, че те особено много са ценили магическите свойства на лунния камък; по време на пълнолуние, когато силата на камъка нараствала, халдейските жреци са го слагали под езика си и произнасяли молитви и пророчества. Свещен и носещ щастие се е считал адуларът от Цейлон.

Интересът към лунния камък не е угаснал и през Средновековието в Европа. Него го наричали камъка на влюбените, девойките го носили в качеството на амулет и вярвали, че той носи щастие в любовта. Също така се е вярвало, че камъкът плаче в нощи и отделените сълзи лекуват висока температура. Въобще на лунния камък са приписвани и други лечебни свойства. Така много хора до ден днешен смятат, че той помага при епилепсия, лекува бъбреци.

Освен това, ако се вярва на старинните предания, лунният камък – това е един от най-добрите природни психотерапевти: той помага да се справим с тъгата, депресиите, сваля усещането за страх, помага да преживеем ситуации, свързани с тежки преживявания и емоционално напрежение. А някои хора и до днес са убедени, че лунният камък помага да се сдържат пристъпите на истерия при жените и охлажда въжделенията на нимфоманките.

За лунния камък съществуват много легенди. Говори се, че например, че на повърхността му се появява бяло петно, растящо по размер по начина, както се увеличава сиянието на Луната при пълнолуние. В същото това време камъкът възвръща магическите си сили. През 1868 г. е бил публикуван романът на Уилки Колинз „Лунният камък”, като олицетворение на тайнствения минерал, влияещ на съдбите на хората и свързан с божествата на Изтока, който до ден днешен вълнува мистично настроените му любители. Самият Колинз имал предвид жълтия елмаз, разновидност на лунния камък – това е друг вид скъпоценен камък: адулар, той е селенит, той има перлена и бисерна жилка. Именно с него са свързани множество легенди, поверия и митове.

Лунните камъни се отнасят към преливащите в цветовете на дъгата скъпоценни камъни. Традиционно това е бял или прозрачен кристал с много красиви сребристо-синкави отенъци и леки златисти блещукания във вътрешността. За негова родина се счита Шри Ланка и Индия. Въпреки това се среща и в Русия, Канада и в няколко други страни. В Русия този минерал се нарича още беломорит, а в европейските страни – адулар, а в Китай – „рибешко око”.
 

Ако желаете камъка да бъде поставен във висулка медальон или талисман , амулет или то можете да я поръчате ТУК :
http://crystalartnoo.blog.bg/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: crystalart
Категория: Изкуство
Прочетен: 34392
Постинги: 24
Коментари: 4
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930